Hoppa till innehållet

Nyheter

Månadens energizer – Björn Jansson

feb 27, 2023

Nu är det återigen dags för månadens energizer, där vi presenterar medarbetarna i vårt svenska team. Denna gång får vi träffa Björn Jansson, en av våra projektutvecklare.

Hur hittar du kraft och energi i tillvaron Björn?

Jag bor med familjen på en hästgård ute i skogen och för mig är det själva kärnan i tillvaron: familjen och naturen. Att umgås och göra saker tillsammans är otroligt energigivande och ger mening till allt annat här i livet. Sedan älskar jag att uppleva naturen med årstidernas alla skiftningar.

I ditt jobb utvecklar du projekt inom solenergi tillsammans med markägare. Var hittar du din drivkraft?

Alla projekt är olika med sina egna unika förutsättningar och utmaningar. Att hitta och utveckla projekt som är genomförbara och att göra det på ett sätt som innebär vinst för både markägaren, European Energy och hela samhället motiverar mig. Det är otroligt roligt att bygga en långsiktig relation med markägaren och att sedan kunna följa projektets utveckling även sedan våra projektledare har tagit över. Energi ger energi helt enkelt.

Vad tycker du får European Energy att sticka ut bland alla aktörer inom förnybar energi?

Vi ser möjligheterna och vi vågar ta vara på dem. Vi har till exempel 4 500 får som betar i våra solparker och när vi får tillstånd för Svedberga solpark i Skåne planerar vi att plantera 100 000 träd och buskar runt parken för att öka biodiversiteten. För oss är det en självklarhet att energiproduktion och jordbruk ska kunna samexistera och att vi tar vårt ansvar för att bibehålla eller till och med öka den biologiska mångfalden, oavsett typ av mark.

Hur ser du att den gröna omställningen bör genomföras?

Den gröna omställningen måste ske och där är både vind- och solenergi nödvändiga. När det gäller sol är alla paneler viktiga, oavsett om de sitter på ett bostadshus eller är i form av en park, men även om ett tak gör skillnad för en individ så är det den mer storskaliga varianten som kommer att göra skillnad för samhället. Så jag säger inte ”fånga dagen”, jag säger ”fånga solen” och utveckla solparker.