Hoppa till innehållet

Nyheter

Ett steg närmare produktion – montagearbetet är färdigt i Skåramåla vindkraftspark

jan 30, 2023

I Skåramåla vindkraftspark utanför Ryd i Tingsryds kommun har de senaste månaderna präglats av montagearbete. Nu är arbetet färdig och alla åtta verk är uppe. Nästa steg blir spänningssättning och driftsättning och någon gång i slutet av februari räknar vi med att kunna börja leverera el.

Skåramåla vindkraftspark ligger i Kronobergs län och består av åtta verk med en totalhöjd på 200 meter. Den installerade effekten beräknas till 48 MW och den årliga produktionen uppskattas bli 125 GWh vilket motsvarar förbrukningen av hushållsel för 25 000 villor (uppvärmning ej inkluderat).

– Arbetet med montage har gått över förväntan och det är mycket tack vare att vi har ett så gott samarbete med våra partners Siemens Gamesa, Jinert och Fairwind. De är proffs i branschen och trots att vädret har inneburit en del utmaningar längs vägen, så har vi hittat bra lösningar och hela tiden kunnat ta nästa steg, säger Jörgen Glemme, Byggprojektledare.

Det som nu väntar är spänningssättning och driftsättning. Om inga oförutsedda hinder dyker upp kommer vindkraftsparken vara i produktion i slutet av februari månad. Ett välkommet tillskott av förnybar energi och ett viktigt steg i att bidra till att förverkliga den gröna omställningen.

Status för Grevekulla vindkraftspark

Det pågår även montagearbete för Grevekulla vindkraftspark i Ydre kommun, Östergötlands län. Fem av sex verk är uppe och arbetet med montage planeras vara klart inom de närmsta veckorna. Därefter väntar liksom i Skåramåla arbete med spänningssättning och driftsättning.

Grevekulla vindkraftspark kommer att bestå av sex verk med en totalhöjd på 200 meter. Den installerade effekten beräknas till 36 MW och en årlig produktion på 100 GWh, vilket motsvarar förbrukning av hushållsel för ca 20 000 villor (uppvärmning ej inkluderat). 

Navet hissas upp på ett av vindkraftverken i Grevekulla vindkraftspark.